Om Holmegaard Glasværk: Jacob E. Bang

Holmegaard betragtes af mange som moderværket for alle danske glasværker. Og det er ikke svært at forstå. For det første er Holmegaard blandt de ældste glasværker i Danmark. For det andet har Holmegaard gennem tiden produceret utallige populære glasserier i samarbejde med en lang række anerkendte designere. Én af de mest første designere var Jacob E. Bang.
Bang blev født på Frederiksberg i 1899. Selvom han oprindeligt var uddannet som arkitekt, ansatte Holmegaard ham i 1925 som tegner. I årene, der fulgte, overgik Bang permanent til at designe brugskunst, og i 1928 fik han stillingen som kunstnerisk leder af Holmegaard Glasværk.

Som én af de eneste danske glas-designere har Bang vundet international anerkendelse og flere priser på verdensudstillinger i både Barcelona, Bruxelles, Paris og New York. Mange opfatter ham som pioner for funktionalismen i dansk glasdesign, og Bangs mantra ”smukt, stærkt, hensigtsmæssigt og billigt” er i dag alment kendt af dem, der interesserer sig for glas. Bang var også ophavsmand for de ord, der i 1920’erne og 1930’erne understregede visionen hos Holmegaard Glasværk: ”Det skal være enhver dansker forundt at have et Holmegaard-glas”.

Selvom Jacob E. Bang først og fremmest var industriel designer, var han også med til at etablere Holmegaard Glasværk som designvirksomhed. Udprægede kunstdesigns var kendetegnende for Bangs virke som både tegner og kunstnerisk leder, og dette kommer særligt til udtryk i glasserier som, Opaline og Viol.
Karakteristisk for begge serier er, at delene, på trods af, at de kombinerer smukt design og høj funktionalitet, faktisk også fortrinsvist kan betragtes som æstetiske objekter. Du behøver med andre ord ikke at fylde glassene med vand, vin eller blomster for at kunne nyde serierne. Jacob E. Bangs værker har med rigtig god grund længe været stil-ikoner for mange designere og samlerobjekter for en stor del af verdens glaselskere.

Med venlig hilsen,

Kristian Harsted-Simonsen

Emne nummer: 160
Andre produkter i denne kategori

Når glas bliver syge

Når glas bliver syge

Size does matter

Size does matter

Hvorfor elsker vi glas?

Hvorfor elsker vi glas?

Lidt om glas

Lidt om glas

Om os

Harsted Antik, Store Kongensgade 94, kl 1264 København K
Bank: Merkur Andelskasse
Reg.nr.8401
Konto.nr.1276619
CVR:38013122

Åbningstider

Mandag: lukket
Tirsdag: 11:00 – 17:30
Onsdag: 11:00 – 17:30
Torsdag: 11:00 – 17:30
Fredag: 11:00 – 17:30
Lørdag: 11:00 – 15:00
Søndag: Lukket


Betaling

  • MobilePay
  • Dankort
  • Mastercard
  • Visa
  • ApplePay