Når glas bliver syge

Denne blog har foreløbigt forhåbentlig gjort dig en smule klogere på glasmaterialet. Det er nu blevet tid til at adressere dets mest udbredte dårligdom – glaspest.

Glaspest kan sammenlignes med rust. Pesten medfører misfarvning og en udvaskning af materialets enkeltdele. I visse tilfælde kan pesten mærkes med en negl, og den giver glasset et tåget og uklart udseende. Ofte vil pesten vise sig som hvide pletter eller bånd, og der kan være flere grunde til, at den melder sin ankomst. Som regel vil den opstå som følge af mangel på afspændingsmiddel og salt i opvaskemaskinen. Vasker du dine glas i meget varmt vand, forhøjes risikoen for glaspest også. I værste tilfælde kan pesten opstå blot ved, at du stiller glassene på hovedet i skabet.

Vil du minimere risikoen for glaspest, bør du vaske dine mest elskede glas i hånden. Kan du ikke undvære opvaskemaskinen, bør du åbne maskinen, så snart den har kørt det sidste skyl. Tør derefter straks glassene af med et viskestykke.
Før du kasserer et sygt udseende glas, er det en god idé, at du sikrer dig, at glasset er ramt af glaspest. Sæbe- og kalkbelægninger ligner nemlig pesten til forveksling. Prøv at tørre glasset med en klud, som du har vædet med husholdningseddike. Hvis glasset bliver klart, når overfladen ikke længere er våd, har eddiken opløst skidtet. Hvis glasset fortsat ser tåget ud, er du sikker på, at det har fået pest.

Bruger du dette lille trick, er den gode nyhed, at du ikke vil være i tvivl, når dine glas er blevet ramt. Den dårlige nyhed er til gengæld, at der ikke er så meget, du kan gøre ved det. Som mennesker er glas skrøbelige væsener, og passer du ikke på dem, bliver de syge og triste at se på. Her fra en opfordring til at give dine glas masser af kærlighed. Gør du dét, kan de leve både lykkeligt og længe.

Med venlig hilsen,

Kristian Harsted-Simonsen

Emne nummer: 120
Andre produkter i denne kategori

Size does matter

Size does matter

Om Holmegaard Glasværk: Holmegaards historie

Om Holmegaard Glasværk: Holmegaards historie

Om Holmegaard Glasværk: Jacob E. Bang

Om Holmegaard Glasværk: Jacob E. Bang

Hvorfor elsker vi glas?

Hvorfor elsker vi glas?

Om os

Harsted Antik, Store Kongensgade 94, kl 1264 København K
Bank: Merkur Andelskasse
Reg.nr.8401
Konto.nr.1276619
CVR:38013122

Åbningstider

Mandag: lukket
Tirsdag: 11:00 – 17:30
Onsdag: 11:00 – 17:30
Torsdag: 11:00 – 17:30
Fredag: 11:00 – 17:30
Lørdag: 11:00 – 15:00
Søndag: Lukket


Betaling

  • MobilePay
  • Dankort
  • Mastercard
  • Visa
  • ApplePay