Size does matter
Du har måske undret dig over, hvorfor din mormors glassamling er så omfangsrig. Du ser hende jo kun bruge de største af glassene.
Engang var det prestigefyldt at have mange forskellige glastyper, og oprindeligt omfattede en glassamling op til 18 glas per person.
I dag består en glasbesætning som regel af otte glastyper. Selvom få er i besiddelse af så stor en besætning, kan de fleste alligevel blive enige om, at det føles forkert at drikke snaps af et rødvinsglas.
Her får du en lille guide til de glas, der oftest findes i de danske hjem - og til den alkohol, som glassene er tiltænkt.
Snaps er en stærk alkohol. Derfor drikker man det i små mængder. Før 1917 var afgiften lille, og derfor er antikke snapseglas som regel store. Små antikke snapseglas er svære få fat i.
Vand drikker vi primært af praktiske årsager. Vandglas findes i flere størrelser, men som regel er de relativt store i størrelsen.
Portvin er en sød hedvin, som tit drikkes til dessert. Vinen indeholder op mod 20% alkohol.
Dens glas er derfor større end snapseglasset.
Likør har en fyldig aroma, som bedst kommer til rette i glas med en stor diameter. Derfor drikker vi likør af en skål.
Hvidvinsglas er mindre end rødvinsglas, da vinen serveres med måltidets lette retter. Glasset er ofte grønt for at skjule et evt. bundfald i vinen.
Rødvin serveres til hovedretten. Smagen udvides ved iltning, derfor har rødvinsglas en større diameter.
Ølglas er enten uden fod i samme facon som et vandglas eller også har det facon som et højt rødvinsglas. Øl har en lav alkoholprocent. Derfor drikker vi gerne større mængder af det.
Champagne passer til fejringer, og den drikkes enten af en skål eller af en fløjte. Nogle mener, at skåle hører sig til før kl. 18 og fløjter efter kl. 18
Generelt gælder det, at høje procenter serveres i små glas. Har du kommentarer til dette indlæg, er du altid velkommen til at komme forbi til en snak i forretningen i Store Kongensgade.
Engang var det prestigefyldt at have mange forskellige glastyper, og oprindeligt omfattede en glassamling op til 18 glas per person.
I dag består en glasbesætning som regel af otte glastyper. Selvom få er i besiddelse af så stor en besætning, kan de fleste alligevel blive enige om, at det føles forkert at drikke snaps af et rødvinsglas.
Her får du en lille guide til de glas, der oftest findes i de danske hjem - og til den alkohol, som glassene er tiltænkt.
Snaps er en stærk alkohol. Derfor drikker man det i små mængder. Før 1917 var afgiften lille, og derfor er antikke snapseglas som regel store. Små antikke snapseglas er svære få fat i.
Vand drikker vi primært af praktiske årsager. Vandglas findes i flere størrelser, men som regel er de relativt store i størrelsen.
Portvin er en sød hedvin, som tit drikkes til dessert. Vinen indeholder op mod 20% alkohol.
Dens glas er derfor større end snapseglasset.
Likør har en fyldig aroma, som bedst kommer til rette i glas med en stor diameter. Derfor drikker vi likør af en skål.
Hvidvinsglas er mindre end rødvinsglas, da vinen serveres med måltidets lette retter. Glasset er ofte grønt for at skjule et evt. bundfald i vinen.
Rødvin serveres til hovedretten. Smagen udvides ved iltning, derfor har rødvinsglas en større diameter.
Ølglas er enten uden fod i samme facon som et vandglas eller også har det facon som et højt rødvinsglas. Øl har en lav alkoholprocent. Derfor drikker vi gerne større mængder af det.
Champagne passer til fejringer, og den drikkes enten af en skål eller af en fløjte. Nogle mener, at skåle hører sig til før kl. 18 og fløjter efter kl. 18
Generelt gælder det, at høje procenter serveres i små glas. Har du kommentarer til dette indlæg, er du altid velkommen til at komme forbi til en snak i forretningen i Store Kongensgade.