Antik eller ej?

Du er muligvis stødt på begrebet ”antik” enten i gadebilledet eller blandt de mange butikker, der sælger deres varer online. Stort set alle lande har en tradition for antikvitetshandel, og dét skyldes, at vi mennesker altid har haft en særlig respekt for ting, der har en historie. Historiske objekter minder os om, at vi er del af et større fællesskab, at verden hverken begynder eller slutter med den individuelle virkelighed. Og for mange af os skaber det en tryghed at være omgivet af ting, hvis historie er længere end vores egen.

”Antikvitet” henviser som regel til et samlerobjekt, der vidner om en vis grad af håndværksmæssig kvalitet. Blandt verdens mest kendte antikviteter findes de egyptiske statuer, som udstilles på Louvre i Paris og Torso Belvedere, der varetages af Vatikanmuseerne. Tidligere tiders borde, stole og selv biler kan også karakteriseres som antikviteter. Nogle mennesker bruger en stor del af både deres tid og penge på at tilegne sig ting, der er antikke. For eksempel blev et skrivebord fremstillet af amerikanske Goddard & Townsend i 1760’erne solgt for, hvad der svarer til 80 millioner danske kroner i 1989. Eksemplet er langt fra enestående.

”Antik” kommer af det latinske ord ”antiquus”, som betyder ”gammel” eller ”tidligere”. Bøjningen ”antikken” dækker over en historisk periode, som særligt forbindes med Romerriget og det gamle Grækenland fra begyndelsen til omkring år 500. Men objekter behøver langt fra at være 1.500 år gamle for at kunne karakteriseres som antikke. Og selvom en given ting er gammel, er den heller ikke nødvendigvis antik. Mange misforståelser har gennem tiden knyttet sig til begrebet. I dag er der dog en konsensus om, at ”antik” kan bruges om et objekt, som er mere end 100 år gammelt.
Ting, der i dag betragtes som gængse, kan snildt ende på kommende generationers liste over de allermest eftertragtede antikviteter. Du bør derfor sørge for at passe godt på selv den mest hverdagslige af dit hjems genstande.

Med venlig hilsen Kristian Harsted-Simonsen
Emne nummer: 170
Andre produkter i denne kategori

Lidt om glas

Lidt om glas

Size does matter

Size does matter

Om Holmegaard Glasværk: Holmegaards historie

Om Holmegaard Glasværk: Holmegaards historie

Når glas bliver syge

Når glas bliver syge

Om os

Harsted Antik, Store Kongensgade 94, kl 1264 København K
Bank: Merkur Andelskasse
Reg.nr.8401
Konto.nr.1276619
CVR:38013122

Åbningstider

Mandag: lukket
Tirsdag: 11:00 – 17:30
Onsdag: 11:00 – 17:30
Torsdag: 11:00 – 17:30
Fredag: 11:00 – 17:30
Lørdag: 11:00 – 15:00
Søndag: Lukket


Betaling

  • MobilePay
  • Dankort
  • Mastercard
  • Visa
  • ApplePay