Lidt om glas

Da glas udgør størstedelen af varerne hos os og er en del af de fleste menneskers hverdag, er det på tide at sætte os lidt ind i hvad glas reelt er. For hvor meget ved du egentlig om glas?
Det nye år skydes hermed i gang med en lille introduktion til materialet, glas.

Glas består af smeltet siliciumdioxid, kvartssand, kridt og soda Dette smelter først ved 1400-1600 grader. Man har kendt til glas i over 3000 år, de tidligste fund er fra Mellemøsten, Davids Samling har et flot udvalg af tidligt glas. Vores fokus, i butikken, er dog “nyere tid”, så vi vil ikke berøre disse tidlige ting.

Glas er et såkaldt amorft (uregelmæssigt) materiale. Det vil sige at dets struktur ikke er krystalliseret som eks. jern. Glas kan bedst beskrives som et størknet flydende materiale, det er vigtigt derfor at holde glasset i bevægelse under produktion, indtil det har sat sig og kan køles ned. Det er sket for mange glaspustere at en ting er faldet på gulvet, da de ikke har holdt tingen i nok bevægelse.
Glas 'unikke egenskab er dets evne til at blive formet, gennemtrængt af lys samt dets evne til at optage metaller og mineraler i smeltningen hvormed mulighederne for slibning øges og farven ændres.

Du kender nok de tunge krystalglas der klinger højt når man skåler. Disse er tilsat bly og mangan for at give glasset klang og rense glasset for dets naturlige grå toner, tilsættes for meget mangan bliver glasset lilla.
De grønne hvidvinsglas kan være tilsat chrom, jern eller uranium oxider, som er bindinger med ilt. Med guld farver man rødt, kulstof giver brunlige toner, svovl giver ravfarvet og kobolt giver koboltblåt glas.
Meget afhænger dog at nedkølingsperioden og hastigheden, hvilket reelt giver et utal af farvenuancer, som specielt samlere af hyacintglas og barneglas kender til. Her er farverne uendelige.
Ps. Intet kan forlade glasset ved brug. Bare rolig.

Nu er du forhåbentlig blevet lidt klogere på hvad glas er og vil besøge min butik.

Med venlig hilsen,

Kristian Harsted-Simonsen

Emne nummer: 110
Andre produkter i denne kategori

Hvorfor elsker vi glas?

Hvorfor elsker vi glas?

Antik eller ej?

Antik eller ej?

Godt nytår!

Godt nytår!

Size does matter

Size does matter

Om os

Harsted Antik, Store Kongensgade 94, kl 1264 København K
Bank: Merkur Andelskasse
Reg.nr.8401
Konto.nr.1276619
CVR:38013122

Åbningstider

Mandag: lukket
Tirsdag: 11:00 – 17:30
Onsdag: 11:00 – 17:30
Torsdag: 11:00 – 17:30
Fredag: 11:00 – 17:30
Lørdag: 11:00 – 15:00
Søndag: Lukket


Betaling

  • MobilePay
  • Dankort
  • Mastercard
  • Visa
  • ApplePay